HomeNovi projekt – nove mogućnostiPomoć nadohvat rukeVijestiNovi projekt – nove mogućnosti

Novi projekt – nove mogućnosti

Ponosni smo što se možemo pohvaliti još jednim odobrenim projektom. Naime, u travnju ove godine Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je Poziv za prijavu trogodišnjih programa organizacija civilnog društva pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.” Razradili smo projektnu ideju i prijavili projektni prijedlog programa usmjerenog starijim osobama i teško bolesnim odraslim osobama. Prijedlog je ocijenjen pozitivno te ćemo zajedno s projektnim partnerom, Općinom Kneževi Vinogradi, na našem području uvesti uslugu TELECARE.

Projektna ideja

Starenje, iseljavanje, propadanje zdravstvenog stanja sudbina je cijele Hrvatske, ovim projektom ne možemo ju nužno promijeniti, ali ju možemo učiniti lakšom, dostojanstvenijom i za sustav socijalne i zdravstvene skrbi lakšom.

Prema posljednjem popisu stanovništva 2021. u Općini Kneževi Vinogradi od ukupno 3.357 stanovnika njih 855 je starije od 65 godina (Ž 496, M 359). Prosječna mirovina je od 239,00 EUR do 292,00 EUR. Većina osoba živi sama i djeca su im raseljena ili nisu u mogućnosti adekvatno brinuti za roditelje. Ova činjenica uzrokuje društvenu izoliranost, značajno onemogućenu mobilnost i zadovoljavanje osnovne brige o sebi.

Alarmantno narušeno zdravlje, prometna izoliranost (teška dostupnost zdravstvenih ustanova), samački život, slabo financijsko stanje i nemogućnost brige o sebi te svojoj okolini dovelo je do ideje o uspostavi telecare usluge putem koje će korisnicima 24/7 biti dostupna adekvatna pomoć u slučaju hitnih stanja.

Što je telecare usluga?

Telecare je napredna usluga koja omogućuje pružanje skrbi i nadzora korisnicima na daljinu, koristeći tehnologiju komunikacijskih sredstava. Ova usluga je osmišljena kako bi poboljšala kvalitetu života i podržala osobe koje žive same, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima ili invaliditetom, kao i druge osobe koje trebaju redoviti nadzor i brigu.

Telecare pruža mnoge koristi, uključujući brži odgovor u hitnim situacijama, smanjenje potrebe za hospitalizacijom, podršku neovisnom životu, smanjenje osjećaja izolacije i bolje upravljanje kroničnim bolestima. Usluga telecare može biti od velike pomoći za korisnike i njihove obitelji, pružajući im mir uma i sigurnost.

Kako funkcionira usluga telecare?

Telecare usluga putem malog uređaja, poznatog kao SOS alarm, predstavlja zdravstvenu i sigurnosnu uslugu koja omogućuje korisnicima da brzo i jednostavno pozovu pomoć u slučaju hitnih situacija. Ovaj mali uređaj, često u obliku narukvice, ogrlice ili džepnog uređaja, ima SOS gumb koji se aktivira pritiskom, a koji odmah kreće s uspostavom poziva i slanja obavijesti odabranim brojevima (kontakt osobi, nadležnom nadzornom centru, pružateljima zdravstvene skrbi…).

Osnovna funkcija ovog SOS alarma je osigurati brzu intervenciju i pomoć u situacijama kada je korisniku potrebna hitna medicinska ili sigurnosna pomoć. Kada se gumb pritisne, uređaj može automatski pozvati unaprijed programiran broj pružatelja usluge telecare, obitelji ili lokalnih hitnih službi.

Važno je naglasiti da telecare usluga putem SOS alarma zahtijeva dobru pokrivenost mobilne mreže kako bi bila učinkovita. Također, važno je educirati korisnike o pravilnom korištenju uređaja i o tome kako reagirati u hitnim situacijama kako bi se osigurala brza i pravovremena pomoć.

Ukratko, telecare usluga putem malog uređaja SOS alarma predstavlja inovativan način osiguravanja sigurnosti i podrške korisnicima u hitnim situacijama, pružajući im osjećaj zaštite i pomoći u svakodnevnom životu.

Što to znači za vas i nas?

Projektom koji smo nazvali “Pomoć nadohvat ruke” u sljedeće tri godine uspostavit ćemo opisanu uslugu za 30 osoba s našeg područja. To uključuje odabir korisnika (u suradnji s relevantnim institucijama prema unaprijed određenim kriterijima), nabavu i konfiguriranje uređaja, kraku obuku korisnika i kontinuirani nadzor nad korištenjem usluge.

Više i detaljnije ćemo pisati u danima koji slijede, sada smo se samo htjeli pohvaliti. 🙂

Projekt “Pomoć nadohvat ruke” financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike . Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti Udruge žena “Izvor” i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Izbornik

Izrada ove web stranice financirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Redizajn ove web stranice financirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.