HomePomoć nadohvat ruke

Pomoć nadohvat ruke

Ponosni smo što se možemo pohvaliti još jednim odobrenim projektom. Naime, u travnju ove godine Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je Poziv za prijavu trogodišnjih programa organizacija civilnog društva pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.” 

Razradili smo projektnu ideju i prijavili projektni prijedlog programa usmjerenog starijim osobama i teško bolesnim odraslim osobama. Prijedlog je ocijenjen pozitivno te ćemo zajedno s projektnim partnerom, Općinom Kneževi Vinogradi, na našem području uvesti uslugu TELECARE.

Pomoć nadohvat ruke istaknuta slika

Starenje, iseljavanje, propadanje zdravstvenog stanja sudbina je cijele Hrvatske, ovim projektom ne možemo ju nužno promijeniti, ali ju možemo učiniti lakšom, dostojanstvenijom i za sustav socijalne i zdravstvene skrbi lakšom.

Prema posljednjem popisu stanovništva 2021. u Općini Kneževi Vinogradi od ukupno 3.357 stanovnika njih 855 je starije od 65 godina (Ž 496, M 359). Prosječna mirovina je od 239,00 EUR do 292,00 EUR. Većina osoba živi sama i djeca su im raseljena ili nisu u mogućnosti adekvatno brinuti za roditelje. Ova činjenica uzrokuje društvenu izoliranost, značajno onemogućenu mobilnost i zadovoljavanje osnovne brige o sebi.

Alarmantno narušeno zdravlje, prometna izoliranost (teška dostupnost zdravstvenih ustanova), samački život, slabo financijsko stanje i nemogućnost brige o sebi te svojoj okolini dovelo je do ideje o uspostavi telecare usluge putem koje će korisnicima 24/7 biti dostupna adekvatna pomoć u slučaju hitnih stanja.

Projektom koji smo nazvali “Pomoć nadohvat ruke” u sljedeće tri godine uspostavit ćemo opisanu uslugu za 30 osoba s našeg područja. To uključuje odabir korisnika (u suradnji s relevantnim institucijama prema unaprijed određenim kriterijima), nabavu i konfiguriranje uređaja, kraku obuku korisnika i kontinuirani nadzor nad korištenjem usluge.

Više i detaljnije ćemo pisati u danima koji slijede, sada smo se samo htjeli pohvaliti. 🙂

Projekt “Pomoć nadohvat ruke” financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike . Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti Udruge žena “Izvor” i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Što je telecare usluga?

Telecare je napredna usluga koja omogućuje pružanje skrbi i nadzora korisnicima na daljinu, koristeći tehnologiju komunikacijskih sredstava. Ova usluga je osmišljena kako bi poboljšala kvalitetu života i podržala osobe koje žive same, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima ili invaliditetom, kao i druge osobe koje trebaju redoviti nadzor i brigu.

Telecare pruža mnoge koristi, uključujući brži odgovor u hitnim situacijama, smanjenje potrebe za hospitalizacijom, podršku neovisnom životu, smanjenje osjećaja izolacije i bolje upravljanje kroničnim bolestima. Usluga telecare može biti od velike pomoći za korisnike i njihove obitelji, pružajući im mir uma i sigurnost.

Projektne novosti