HomeKreativno promišljanje vizualnog u radu sa starijim osobamaStarimo zajednoVijestiKreativno promišljanje vizualnog u radu sa starijim osobama

Kreativno promišljanje vizualnog u radu sa starijim osobama

Marion Plavec, studentica prve godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s našim korisnicima je održala izuzetno zanimljivu radionicu inspiriranu morskim stvorenjima i do sad usvojenim znanjem. Detaljnije u nastavku teksta.

O kolegiju

Kreativno promišljanje vizualnog kolegij je koji pruža studentima priliku da istraže trikove i tehnike koje potiču kreativnost. Na ovom kolegiju, studenti se uče isključiti “logički” dio mozga i umjesto toga koristiti intuiciju kako bi razvili zanimljive ideje i rješenja. Kroz praktične vježbe i eksperimente, studenti stječu vještine koje su ključne za razmišljanje izvan okvira i stvaranje originalnih vizualnih radova.

O radionici

Naša volonterka, Marion Plavec, je prepoznala starije osobe kao izuzetno zanimljivu dobnu skupinu koja ima bogato iskustvo i mnogo toga za podijeliti. Odlučila je organizirati radionicu u suradnji s nama, Udrugom žena Izvor, jer kontinuirano održavamo susrete za starije osobe. Radionica je bila prilika za interakciju, razmjenu ideja i učenje jednih od drugih.

Na radionici je postavljen zadatak da se različiti komadići spajaju u jednu smislenu sliku. Marion je odabrala motiv hobotnice i koristila bojane papiriće kao sredstvo za stvaranje slike. Ova tehnika omogućuje svakom sudioniku da pridonese svojim komadićem i da se na kraju zajedno stvori cjelovita slika. Bojanje papirića dodatno potiče kreativnost i igru bojama.

O hobotnici

Iako na početku volonterka željela stvoriti simboliku u radu, vremenska ograničenja su je natjerala da se fokusira na nešto što se može brzo rastaviti i ponovno sastaviti. Odabir hobotnice kao motiva bio je spontan i donešen iz osobne naklonosti prema tim morskim stvorenjima. Hobotnica kao simbol ima različita značenja u različitim kulturama, no u ovom kontekstu, možemo je promatrati kao simbol fleksibilnosti, kreativnosti i povezivanja različitih elemenata u cjelinu.

Hobotnica je poznata po svojoj sposobnosti prilagođavanja, promjeni boje i fleksibilnosti svojih pipaka. Ova karakteristika hobotnice može poslužiti kao inspiracija za kreativno promišljanje i otvorenost prema različitim idejama. Također, hobotnica predstavlja jedinstvenost i individualnost, što se uklapa u ideju kreativnosti i izražavanja vlastitih ideja na radionici.

Radionica kreativnog promišljanja vizualnog pružila je priliku za učenje, interakciju i slobodno izražavanje. Kroz suradnju s starijim osobama, volonterka je pronašla inspiraciju i dragocjeno iskustvo. Odabir hobotnice kao motiva i tehnika spajanja bojanih papirića stvorili su dinamičnu i zanimljivu atmosferu na radionici. Važno je naglasiti da je svrha radionice bila poticanje kreativnosti, oslobađanje od normi i uživanje u intuitivnom stvaranju.

Nadamo se da ste dobili uvid u kreativno promišljanje vizualnog i radionicu sa starijim osobama. Ako želite saznati više o našim aktivnostima, slobodno nas kontaktirajte.

Izbornik

Izrada ove web stranice financirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Redizajn ove web stranice financirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.