Kreativno promišljanje vizualnog u radu sa starijim osobama

Marion Plavec, studentica prve godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s našim korisnicima je održala izuzetno zanimljivu radionicu inspiriranu morskim stvorenjima i do sad usvojenim znanjem. Detaljnije u nastavku teksta.

O kolegiju

Kreativno promišljanje vizualnog kolegij je koji pruža studentima priliku da istraže trikove i tehnike koje potiču kreativnost. Na ovom kolegiju, studenti se uče isključiti “logički” dio mozga i umjesto toga koristiti intuiciju kako bi razvili zanimljive ideje i rješenja. Kroz praktične vježbe i eksperimente, studenti stječu vještine koje su ključne za razmišljanje izvan okvira i stvaranje originalnih vizualnih radova.

O radionici

Naša volonterka, Marion Plavec, je prepoznala starije osobe kao izuzetno zanimljivu dobnu skupinu koja ima bogato iskustvo i mnogo toga za podijeliti. Odlučila je organizirati radionicu u suradnji s nama, Udrugom žena Izvor, jer kontinuirano održavamo susrete za starije osobe. Radionica je bila prilika za interakciju, razmjenu ideja i učenje jednih od drugih.

Kreativno promišljanje vizualnog - radnionca sa starijim osobama

Na radionici je postavljen zadatak da se različiti komadići spajaju u jednu smislenu sliku. Marion je odabrala motiv hobotnice i koristila bojane papiriće kao sredstvo za stvaranje slike. Ova tehnika omogućuje svakom sudioniku da pridonese svojim komadićem i da se na kraju zajedno stvori cjelovita slika. Bojanje papirića dodatno potiče kreativnost i igru bojama.

O hobotnici

Iako na početku volonterka željela stvoriti simboliku u radu, vremenska ograničenja su je natjerala da se fokusira na nešto što se može brzo rastaviti i ponovno sastaviti. Odabir hobotnice kao motiva bio je spontan i donešen iz osobne naklonosti prema tim morskim stvorenjima. Hobotnica kao simbol ima različita značenja u različitim kulturama, no u ovom kontekstu, možemo je promatrati kao simbol fleksibilnosti, kreativnosti i povezivanja različitih elemenata u cjelinu.

Hobotnica je poznata po svojoj sposobnosti prilagođavanja, promjeni boje i fleksibilnosti svojih pipaka. Ova karakteristika hobotnice može poslužiti kao inspiracija za kreativno promišljanje i otvorenost prema različitim idejama. Također, hobotnica predstavlja jedinstvenost i individualnost, što se uklapa u ideju kreativnosti i izražavanja vlastitih ideja na radionici.

Radionica kreativnog promišljanja vizualnog pružila je priliku za učenje, interakciju i slobodno izražavanje. Kroz suradnju s starijim osobama, volonterka je pronašla inspiraciju i dragocjeno iskustvo. Odabir hobotnice kao motiva i tehnika spajanja bojanih papirića stvorili su dinamičnu i zanimljivu atmosferu na radionici. Važno je naglasiti da je svrha radionice bila poticanje kreativnosti, oslobađanje od normi i uživanje u intuitivnom stvaranju.

Nadamo se da ste dobili uvid u kreativno promišljanje vizualnog i radionicu sa starijim osobama. Ako želite saznati više o našim aktivnostima, slobodno nas kontaktirajte.