HomeObilježen još jedan Međunarodni dan starijih osobaVijestiObilježen još jedan Međunarodni dan starijih osoba

Obilježen još jedan Međunarodni dan starijih osoba

“Starost nije prepreka, već blago.”

Udruga žena Izvor, posvećena brizi za starije osobe, organizirala je 5. 10. 2023 svečano je obilježila Međunarodni dan starijih osoba u Kneževim Vinogradima. Ova manifestacija, privukla je stotinjak posjetitelja i sudionika iz naše općine okolnih područja te je bila prilika za zajednicu da izrazi zahvalnost i poštovanje prema starijim osobama.

Međunarodni dan starijih osoba 2023.

Pozdravne riječi za Međunarodni dan starijih osoba

Udruga je pripremila bogat kulturno-zabavni program koji je naglašavao važnost starijih osoba u našem društvu i njihovu kontinuiranu ulogu u oblikovanju zajednice.

Svečanost se održavala u prostorijama SRC Bazeni u Kneževim Vinogradima. Svečano otvaranje programa predvodila je predsjednica Udruge, gospođa Katarina Bajsić. U svom govoru istaknula je važnost brige o starijima te je naglasila koliko je bitno osigurati im kvalitetan život u poznijim godinama. “Današnji dan je prilika da se prisjetimo svih onih koji su uložili svoju energiju i mudrost u izgradnju našeg društva.”, rekla je gospođa Bajisć.

Okupljenima se obratio i načelnik općine Kneževi Vinogradi, gopodin Vedran Kramarić. On se također zahvalio starijim mještanima na njihovom doprinosu u izgradnji društva te podsjetio na prioritete, strateške i razvojne ciljeve Općine čijim se ostvarivanjem povećava kvaliteta života i zadovoljstvo mještana.

Predstavljanje projekta "Pomoć nadohvat ruke"

Ova godina je za Udrugu žena Izvor bila iznimno uspješna ako uzmemo u obzir da je projekt “Pomoć nadohvat ruke” treći višegodišnji program koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ovim projektom se na području općine Kneževi Vinogradi (a i šire: općine Čeminac, Draž i Popovac) uvodi inovativan način brige o starijim osobama – telecare. Radi se o naprednoj usluzi koja, koristeći tehnologiju komunikacijskih sredstava, omogućuje pružanje skrbi i nadzora korisnicima na daljinu. Ova usluga je osmišljena kako bi poboljšala kvalitetu života i podržala osobe koje žive same, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima ili invaliditetom. Na ovaj način smanjuje se potrebe za hospitalizacijom, daje se podrška neovisnom životu, smanjuje se osjećaj izolacije i pruža bolje upravljanje kroničnim bolestima. Usluga telecare od velike je pomoći korisnicima i njihovim obiteljima.

Posebno je zanimljivo da su neki od korisnika ove usluge na ovu proslavu došli upravo noseći sa sobom ovaj diskretni uređaj koji im puža mir i sigurnost. Bila je to prilika da se šira javnost upozna s izgledom i korištenjem uređaja iz prve ruke. To će svakako doprinijeti bržem prihvaćanju i popularizaciji ove usluge.

Ovim trogodišnjim projektom planirano je nabaviti i konfigurirati 30 uređaja i uslugu osigurati za 30 osoba s područja ruralne Baranje (općine Kneževi Vinogradi, Čeminac, Draž i Popovac).

O projektu i tijeku njegove provedbe govorila je voditeljica projekta Ksenija Marodi koja naglašava sveobuhvatnost i dugoročno planiranje rada Udruge. Ovaj program je trogodišnji, ali kako je ranije navedeno, treći u nizu koji je s provedbom počeo ove godine. Osim izvaninstitucionalne skrbi o starijim i nemoćnim osobama koja je stalna aktivnost Udruge tu su još dva dvogodišnja programa koje vodi gospođa Maja Rickert. Program “Izvor pomoći” kojim se za starije osobe organizira besplatan prijevoz. Program “Starimo zajedno” kojim se organiziraju sportske, kreativne, kulturne i zabavne aktivnosti za starije osobe. Rezultati ovog projekta također su predstavljeni prisutnima.

Informiranje starijih osoba kroz projekt "Starimo zajedno".

Osim aktivnosti kojima se organizira slobodno vrijeme starijih osoba, projekt “Starimo zajedno” ima još jednu bitnu aktivnost. To je informiranje starijh osoba o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Ova aktivnost se provodi na više načina, a kako je ovo bilo jedno veselo okupljanje korisnici su pozvani da sa sobom ponesu tiskane primjerke brošure u kojoj se detaljnije opisuje ova tema.

Međunarodni dan starijih osoba 2023.

Igrokaz, nastup i tombola za starije

Polaznice kultrurnih radionca koje se organiziraju u sklopu provedbe programa “Starimo zajedno” za ovu priliku pripremile su pučki igrokaz “Mudra baba”. Satirični je to prikaz odnosa babe, unuke i liječnice koji je oduševio i nasmijao sve prisutne.

Učenici Osnovne škole Kneževi Vinogradi dodatno su razniježili veseli skup pjesmom, plesom i riječju.

Za posjetitelje je organizirana i prigodna tombola (gdje svaki listić dobiva) na kojoj su nagrade bili predmeti i ukrasi koje su izradile vrijedne ruke polaznica kreativnih radionica.

Međunarodni dan starijih osoba 2023. tombola

Igrokaz, nastup i tombola za starije

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba u Kneževim Vinogradima bilo je ne samo prilika za slavlje i zabavu, već i za dublje razmišljanje o važnosti starijih generacija u našem društvu. Udruga žena “Izvor”, zajedno s lokalnom zajednicom, uspjela je stvoriti dan ispunjen ljubavlju, poštovanjem i solidarnošću prema starijim osobama koje su obogatile naše živote svojim iskustvom i prisutnošću.

This is a staging environment