Međunarodni dan starijih osoba

Udruga žena “Izvor” već nekoliko godina obilježava 01.10. “Međunarodni dan starijih osoba”. I ove je godine održana prigodna proslava u Kneževim Vinogradima u Domu kulture za sve naše korisnike uz sudjelovanje Osnovne škole Kneževi Vinogradi čiji su učenici izradili poklone za prisutne i uz sudjelovanje dječjeg vrtića “Zeko“ folklornim nastupom.
Mjesno druženje ovakve vrste je prilika za smanjivanje socijalne isključenosti starijih osoba na našem području.

  1. 10. je odlukom Ujedinjenih naroda proglašen Međunarodnim danom starijih osoba kako bi se upozorilo na nužnost prilagodbe životne sredine potrebama i mogućnostima starijih osoba.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u Hrvatskoj i u cijelom svijetu kako bi se  naglasilo značenje osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi.
Nužno je osigurati životni okoliš, koji se može prilagoditi, kako zdravstvenim, tako i socijalnim potrebama i funkcionalnoj sposobnosti starijih osoba.
Ubrzano starenje stanovništva nameće izazov novih procjena društvenih odnosa, novih vizija i preuređenja ekonomskih i socijalnih politika.
Međugeneracijska solidarnost nije tek ekonomska veza između mlađih i starijih osoba, nego poticanje suradnje i razmjene u svjetlu boljeg razumijevanja, iskrenog uvažavanja i novih oblika suživota različitih dobnih skupina.
Neka Međunarodni dan starijih osoba svima nama bude poticaj za međusobno uvažavanje i poštivanje.

Previous slide
Next slide